Οι ορεινές περιοχές της Κρήτης επιτρέπουν διάφορα επίπεδα ποδηλασίας βουνού, από εύκολες εώς και πολύ δύσκολες βόλτες, αν κάποιος είναι πρόθυμος να πάει εκτός δρόμου. Από την ανατολή εώς τη δύση, μια σειρά από οροσειρές καλύπτουν το νησί, με τις ψηλότερες κορυφές να είναι εκείνη της Θρυπτής (1489 μ), το όρος Δίκτη (2148μ), τα Ίδη Όρη (2456μ) και τα Λευκά Όρη (2452μ).
Μέσα σε αυτές τις οροσειρές, μια πληθώρα από κοιλάδες, φαράγγια, οροπέδια, ποτάμια, λίμνες και σπήλαια έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια των ετών, γεμάτα με μία μοναδική ενδημική χλωρίδα και πανίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα παράκτια περιβάλλοντα της Κρήτης έχουν τον υψηλότερο αριθμό της μπλε σημαίας στις παραλίες στην Ελλάδα (είναι 3η σε ολόκληρο τον κόσμο)
Το κλίμα της Κρήτης παραμένει φιλικό όλο το χρόνο, για τις περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, επιτρέποντας έτσι να βιώσουν την Κρήτη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών. Κάθε εποχή έχει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα.
Το κρητικό κλίμα είναι μίγμα μεταξύ της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Τα σημεία του νησιού (Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης) έχουν σημαντικό αντίκτυπο για το κλίμα, και αυτό οφείλεται στα ογκώδη βουνά που διαχωρίζουν τις ακτές. Έτσι, η Κρήτη μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έχουσα διαφορετικά μικροκλίματα, ειδικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και την άνοιξη. Οι μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια τα τέλη της άνοιξης, του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου κυμαίνονται μέταξύ '20 έως 30 ° + Κελσίου.
During late autumn, winter and early spring the peaks of the mountain ranges are covered with snow, supplying plenty of water and cooling the climate of the entire island. Average temperatures on the coasts range from 10 to mid 20° Celsius, while the average mountain zone temperatures fall approximately 10 degrees lower (5 – 15° Celsius).
Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η παραδοσιακή δίαιτα της Κρήτης που χρονολογείται από τη Μινωική εποχή και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας. Οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν τοπικά και να καλλιεργούν μια ποικιλία αγαθών λόγω των ευνοϊκών περιβαλλοντικών και εδαφικών συνθηκών.
Οι διατροφικές συνήθειες στη Μινωική εποχή περιλαμβάνουν την κατανάλωση ελαιολάδου, ψάρια, όσπρια, σταφύλια και μέλι. Μέ την πάροδο του χρόνου και μέσω της επιρροής των διαφόρων πολιτισμών που κατέλαβαν τη περιοχή, διάφορα νέα τρόφιμα αναπτύχθηκαν.
Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών της κρητικής διατροφής έχουν δημοσιευθεί όλα αυτά τα χρόνια που ερευνά την συνολική επίδραση της διατροφής σε σχέση με την υγεία. Μέχρι σήμερα η παραδοσιακή κρητική διατροφή πληροί τις απαιτήσεις που καθορίζονται από διατροφολόγους, καθώς και οι επαγγελματίες των τροφίμων.